четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Какво трябва да носи винаги... част 2

   Миналата седмица публикувах материала "Какво трябва да носи винаги един мъж", като тогава обещах той да бъде в две части. Е, дойде и време за втората!

   Предния път ви представих една класическа запалка, а днес ще пиша за ножовете. Мисля, че мъжете така или иначе генетично сме свързани с тях - ползвали сме ги като оръжие, като инструмент, а вече за мнозина са и хоби. Ако искате да задълбаете в темата и да се запознаете с готини хора, компетентни в тази област, ви съветвам да посетите най-добрия ножарски форум - http://www.bladeforum.bg/

   Тук ще ви дам няколко идеи за покупка на първи нож. Целя универсалност, сравнително ниска цена и удобство за ежедневно носене. Всъщност, този материал може да се конструира по десетки начини...затова може би пак ще пиша по темата, особено ако има интерес. И така, да започваме с моите предложения:
  • Викторинокс - вечното швейцарско ножче! Дори няма смисъл да пиша за него, но все пак. Познато по целия свят, символ на надеждност, удобно и "безобидно". Предлагат се в стотици разновидности според набора от инструменти. Основно са 3 големини - 52мм(за ключодържател, но с много добри ножички!), 91мм(класическият размер), 111мм(ножове, подходящи и за туристическата раница, особено ако става дума за модел с трионче). За първи нож ви предлагам да си изберете някой от 91мм - например Spartan - тънък, с добра комбинация от остриета и отварячки. Аналогичен е и Camper, но той има и трионче. Ще ви струва между 20 и 40лв.
  • Опинел - френски ножове, с над 100-годишна история. Всички модели са с дървена дръжка, предлагат се с неръждаемо и карбоново острие. Мисля, че е много добър вариант за начало - опинел с букова дръжка струва около 20лв, в зависимост от големината. Моделите са номерирани според размера от 2 до 13, като първият и последният са по-скоро колекционерски. Предимствата на тези ножове са много - ниско тегло, голяма резливост, приятни материали. Съветвам ви да си изберете размер между 7 и 10 - тези са оптимални според мен. Всички имат добро заключване и отлично съотношение между дължина на дръжката и острието.
  • И накрая ви предлагам още един вариант - някой нож от бюджетния клас на реномирана фирма. Потърсете например моделите Spyderco Tenacious или Ontario RAT-1. Това са отлични остриета, на цени под 100лв. Изработени са от добри материали и като стомана, и като дръжка. Конструкцията им е стабилна, имат заключване, могат да се отварят с една ръка, разполагат с клипс за закачане на джоба.
Това е от мен за днес! Надявам се материалът да ви е бил полезен! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар